Οι υπηρεσίες γενικής oδοντιατρικής

Dental instruments

«Έχω πολλά προβλήματα στη ζωή μου. Αλλά τα χείλη μου δεν το ξέρουν. Συνεχίζουν να χαμογελούν» – Charlie Chaplin (1889-1977)

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Οι πιο συχνές παθήσεις που μας οδηγούν στην πόρτα του οδοντιατρείου είναι η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος μαζί με τις επιπλοκές τους. H Γενική Οδοντιατρική αποτελεί τον κορμό των οδοντιατρικών υπηρεσιών, καθώς καθορίζει τη στοματική υγεία του ασθενή. Στο οδοντιατρείο Galatsi Smiles παρέχεται όλο το φάσμα των κλασικών οδοντιατρικών θεραπειών και αντιμετωπίζονται όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή η αντιμετώπιση γίνεται με τις πιο έγκυρες επιστημονικές μεθόδους, σε ένα φιλικό και ενθαρρυντικό για τον ασθενή περιβάλλον.

Οδοντιατρικός έλεγχος και διάγνωση, εμφράξεις δοντιών, θεραπεία περιοδοντικών νόσων, ενδοδοντική θεραπεία (“απονεύρωση”) δοντιών, εξαγωγή δοντιών, προσθετική, εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων, αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου, είναι από τις συνηθέστερες υπηρεσίες που προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Για τα πιο σύνθετα και ιδιαίτερα περιστατικά συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως ειδικό στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό, ενδοδοντολόγο, περιοδοντολόγο, ορθοδοντικό, ώστε ακόμα και οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται αξιόπιστα και ολοκληρωμένα.

Κλείστε ραντεβού

Οι εμφράξεις (σφραγίσματα)

Photopolymerization device

Το στόμα μας κατοικείται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχουν την τάση να προσκολλώνται σε σταθερές επιφάνειες σχηματίζοντας λεπτό φιλμ (βιοϋμένιο) που στα δόντια λέγεται μικροβιακή οδοντική πλάκα. Η πλάκα σχηματίζεται διαρκώς πάνω στα δόντια, και τροφοδοτείται από τα σάκχαρα της διατροφής μας, παράγοντας οξέα που διαβρώνουν το δόντι και προκαλείται τερηδόνα. Αρχικά η τερηδόνα είναι ασυμπτωματική, μια μικρή λευκή κηλίδα στην επιφάνεια της αδαμαντίνης. Γρήγορα όμως εξελίσσεται δημιουργώντας κοιλότητα (τρύπα) στο δόντι, το οποίο και μπορεί να αρχίσει να πονά.
Η έμφραξη (σφράγισμα) είναι ίσως η πιο συνηθισμένη οδοντιατρική πράξη. Αποκαθιστά την κατεστραμμένη οδοντική ουσία της μύλης του δοντιού που έγινε από την τερηδόνα ή από κάποιο ατύχημα. Τα σφραγίσματα μπορούν να γίνουν από διάφορα υλικά. Υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το αμάλγαμα, οι σύνθετες ρητίνες, ο χρυσός και οι υαλοιονομερείς κονίες. Το κάθε υλικό έχει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις του, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά τον τελευταίο καιρό οι ρητίνες εξελίσσονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο έναντι των υπολοίπων.
Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος ο άργυρος, κασσίτερος και ο χαλκός, σε συνδυασμό με υδράργυρο. Χρησιμοποιείται εδώ και 200 χρόνια στην Οδοντιατρική και έχει αποδειχθεί ως ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό (μπορεί να αντέξει και 10-15 χρόνια στο στόμα, κάποιες φορές και περισσότερο). Παρόλο που είχε κατηγορηθεί για τοξικότητα λόγω του υδραργύρου που περιέχει, εκατοντάδες έρευνες ως τώρα έχουν μόνο καταδείξει την ασφάλειά του. Σήμερα όμως δεν προτιμάται για πολλούς λόγους (αισθητικοί, περιβαλλοντικοί, κ.α.). Αντ’ αυτού οι σύνθετες ρητίνες (λευκά σφραγίσματα) υπερτερούν ως προς την αισθητική τους, εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερο χώρο στην παλέτα του οδοντιάτρου.Είναι πολυμερή υλικά με ανόργανες προσμίξεις, που βγαίνουν σε πολλές συστάσεις (ρευστές, εύπλαστες,σε διάφορες αποχρώσεις και βαθμούς διαφάνειας, για να προσομοιώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα την οπτική συμπεριφορά των φυσικών δοντιών. Για τον πολυμερισμό (σκλήρυνση) τους συνήθως χρησιμοποιείται ένα ειδικό μπλε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος, οπότε και αποκτούν άμεσα την τελική τους σκληρή σύσταση.

Ρωτήστε περισσότερα

Η ενδοδοντική θεραπεία (``απονεύρωση``)

Endodontic treatment

Τα δόντια μας δεν είναι συμπαγής σκληρός ιστός, αλλά εσωτερικά έχουν μία κοιλότητα μαλακού ιστού που λέγεται οδοντικός πολφός. Ο πολφός θεωρείται πολυδύναμο όργανο και περιέχει νεύρα, αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία, συνδετικό ιστό, κολλαγόνο, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος, βλαστοκύτταρα και κύτταρα που παράγουν οδοντίνη. Ο πολφός εκτείνεται από το εσωτερικό της μύλης του δοντιού ως το άκρο της ρίζας μέσα από πολύ λεπτά σωληνάκια (ριζικοί σωλήνες).
Όταν ο πολφός μολύνεται λόγω μιας παραμελημένης τερηδόνας, ενός κατάγματος ή ενός τραυματισμού, φλεγμαίνει και μπορεί να νεκρωθεί. Η νέκρωση του πολφού μπορεί να δώσει πόνο (ενίοτε ισχυρό), οίδημα, συρίγγιο, μπορεί όμως να είναι και ανώδυνη. Η κατάσταση αυτή δεν αυτοϊάται, χρειάζεται άμεση οδοντιατρική αντιμετώπιση. Χωρίς θεραπεία η λοίμωξη εξαπλώνεται, ο πόνος χειροτερεύει, το οστό γύρω από το δόντι αρχίζει να εκφυλίζεται και αν το δόντι μείνει χωρίς θεραπεία για καιρό, τελικά θα χρειαστεί εξαγωγή.
Στην ενδοδοντική θεραπεία (“απονεύρωση”) ο γιατρός ανοίγει το δόντι, αφαιρεί τα υπολείμματα του πολφού, απολυμαίνει εσωτερικά τους ριζικούς σωλήνες και τελικά τους εμφράσσει με γουταπέρκα, ένα ειδικό ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση του δοντιού μελλοντικά. Η ενδοδοντική θεραπεία είναι τελείως ανώδυνη, και δεν έχει καμία σχέση με φήμες για εξαιρετικά επώδυνες διαδικασίες που ακούγονται συχνά.
Μετά την Ε.Θ. το δόντι πρέπει να αποκατασταθεί δομικά με μία απλή έμφραξη, ή σε άλλες περιπτώσεις με ανασύσταση και κάποια προσθετική εργασία, ώστε να παραμείνει λειτουργικό στο στόμα για πολλά ακόμη χρόνια.

Ρωτήστε περισσότερα
old amalgam fillingnew composite filling
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης
Before Endo treatment Dental X-rayAfter Endo treatment Dental X-ray
Ενδοδοντική θεραπεία
decayed toothnew composite filling
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης
Ενδοδοντική θεραπεία
Ενδοδοντική θεραπεία
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης
Έμφραξη σύνθετης ρητίνης

Έχετε απορίες; Καλέστε μας τώρα!

210 2131 180

Ενδεικτικές τιμές

Οι τιμές είναι μόνο ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού. Ζητήστε μας μία δωρεάν εκτίμηση.

Οι τιμές ενδέχεται να μεταβληθούν χωρίς προειδοποίηση.

Έλεγχος – οδηγίες

Δωρεάν!

Εμφράξεις

από 30 €

Ενδοδοντική θεραπεία

από 90 €

Εξαγωγή μονίμου δοντιού

από 40 €

Ενδοστοματική ακτινογραφία

από 10 €

Καθαρισμός- στίλβωση

από 40 €

Λήψη βιοψίας

από 60 €

Εξαγωγή νεογιλού δοντιού

από 20 €

Γιατί στο Galatsi Smiles;

Γιατί εδώ, σε ένα από τα πιο φιλικά οδοντιατρεία της περιοχής, θα σας υποδεχθούμε ζεστά και με ευγένεια, για να σας προσφέρουμε ό,τι ακριβώς χρειάζεται και αξίζει το δικό σας χαμόγελο.

Εμπειρία και επαγγελματισμός

Η πολυετής εμπειρία του οδοντίατρου Βασίλειου Λόντου και η θεραπεία πάμπολλων περιστατικών από όλο το φάσμα της οδοντιατρικής βοηθούν στην ακριβή διάγνωση του προβλήματος σας, στο σχεδιασμό του ιδανικού σχεδίου θεραπείας, αλλά και στην πρόταση εναλλακτικών λύσεων προσαρμοσμένων στις επιθυμίες, στις ανάγκες και στις δυνατότητές σας. 
Γνωρίστε τον γιατρό

Άριστης ποιότητας υλικά

Καθώς ζητούμενο είναι η βέλτιστη διάρκεια και το υψηλό επίπεδο των αποκαταστάσεων, χρησιμοποιούμε οδοντιατρικά υλικά από τους πλέον έγκυρους κατασκευαστές και προμηθευτές, τα οποία και διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Γιατί πάθος μας είναι το χαμόγελό σας.

Δείτε περισσότερα

Σύγχρονος Εξοπλισμός

Το οδοντιατρείο μας διαθέτει καινούριο και σύγχρονο εξοπλισμό, από τους κορυφαίους κατασκευαστές του χώρου. Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ποιότητα των οδοντιατρικών εργασιών, την αξιοπιστία, και παράλληλα την κατά το δυνατόν άνετη, ανώδυνη και ξεκούραστη θεραπεία σας.
Δείτε περισσότερα

Καθαριότητα

Στο οδοντιατρείο Galatsi Smiles εφαρμόζουμε αυστηρά πρωτόκολλα αποφυγής διασποράς λοιμώξεων. Τα εργαλεία αποστειρώνονται με εγκεκριμένες μεθόδους, οι επιφάνειες απολυμαίνονται με ειδικά απολυμαντικά, ενώ μεγάλος αριθμός υλικών είναι μίας χρήσης, για την ασφάλεια και τη σιγουριά όλων!
Δείτε περισσότερα

Συνέπεια στα Ραντεβού

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, γι’ αυτό η συνέπεια είναι πάντα προτεραιότητά μας. Η οργάνωση των ραντεβού γίνεται μέσω ειδικού λογισμικού, ώστε να μειώνονται οι χρόνοι αναμονής. Η μέριμνά σας για έγκαιρο προγραμματισμό και η κατανόησή σας σε έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν, βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.
Κλείστε ραντεβού

Η γνώμη των ασθενών μας

Οι ασθενείς μας είναι η καλύτερη εγγύηση για σας. Εσείς είσαστε η δύναμή μας, γι’ αυτό στα Galatsi Smiles εκτιμούμε τη γνώμη σας. Οι πολλές θετικές γνώμες σας, γραπτές, προφορικές, αλλά και μη λεκτικές για το οδοντιατρείο μας μας εμπνέουν. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και μας δείχνουν πού υπάρχουν περεταίρω περιθώρια βελτίωσης.
Δείτε κριτικές

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Διάβασα πως το αμάλγαμα περιέχει υδράργυρο. Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μου;

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1528 από τον Γερμανό Dr. Strockerus, ενώ η ευρεία χρήση του παγκοσμίως άρχισε περί το 1830 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο υδράργυρος που είναι τοξικός είναι ουσιαστικά ο ελεύθερος υδράργυρος και μάλιστα η μεθυλιωμένη μορφή του. Στα σφραγίσματα ο υδράργυρος είναι σταθερά δεσμευμένος σε χημική ένωση με τα υπόλοιπα μέταλλα του κράματος, και η απελευθέρωσή του είναι τόσο ελάχιστη, ώστε πρακτικά θεωρείται αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, ποσότητα υδραργύρου που προσλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας από οικονομικές λάμπες, μπαταρίες, καλλυντικά, λευκαντικές κρέμες προσώπου, μπογιές, παρασιτοκτόνα, είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που προέρχεται από τα σφραγίσματα στο στόμα μας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες, ακόμα πιο υψηλές δόσεις υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων εντοπίζονται σε ψάρια του ωκεανού, όπως ο τόνος, ο ξιφίας κ.α. Για το οδοντιατρικό αμάλγαμα έχουν γίνει εκατοντάδες σοβαρές έρευνες διεθνώς, ιδίως από τη δεκαετία του ’80 και μετά, και εξακολουθούν να γίνονται. Καμία έρευνα ως σήμερα δεν έχει δείξει τεκμηριωμένα ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADA) και τους περισσότερους Οργανισμούς Υγείας στον κόσμο, “το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι ένα ασφαλές, αξιόπιστο και αποτελεσματικό υλικό”. Έτσι κι αλλιώς, η χρήση του μειώνεται διαρκώς και υπάρχει μια τάση εκτοπισμού του από τα αισθητικά υλικά, αλλά όσο υπάρχουν ακόμα ενδείξεις χρήσης του μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες για το αμάλγαμα και τα λοιπά εμφρακτικά υλικά, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας “Ένα σφράγισμα μα τι σφράγισμα;”

Ποιο υλικό είναι καλύτερο για σφραγίσματα;

Δεν υπάρχει κανόνας. Εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της τερηδόνας, από ενδεχόμενη αλλεργία σε κάποιο υλικό, από το αν αναφερόμαστε σε πρόσθια ή οπίσθια δόντια, από το κόστος. κ.α. Κάθε υλικό έχει τις δικές του ιδιότητες, ενδείξεις, αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξαρτάται από το κριτήριο που εξετάζουμε. Πχ. από άποψη αισθητικής πλεονεκτούν τα ένθετα πορσελάνης, και ακολουθούν οι σύνθετες ρητίνες. Από πλευράς αντοχής στο χρόνο, ο χρυσός κερδίζει με διαφορά. Από πλευράς βιοσυμβατότητας, έχουμε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στον …χρυσό. Από άποψη ευκολίας και ταχύτητας τοποθετήσεως, όπως και από πλευράς οικονομικού κόστους, το αμάλγαμα πλεονεκτεί. Σε κάθε περίπτωση είναι στην κρίση του γιατρού, ο οποίος σε συννενόηση με τον ασθενή θα επιλέξει το καλύτερο κατά περίπτωση είδος αποκατάστασης που ταιριάζει κάθε φορά.

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για τα υλικά έμφραξης μπορείτε να δείτε στο άρθρο Ένα σφράγισμα μα τι σφράγισμα; που θα βρείτε μαζί μ άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στην ενότητα Blog της ιστοσελίδας μας.

Ένα δόντι που έχει μείνει μόνο η ρίζα, μπορεί να σωθεί;

Συχνά τυχαίνει ένα απονευρωμένο δόντι ή με εκτεταμένο σφράγισμα να σπάσει και να μείνει στο στόμα ένα υπόλειμμα ρίζας. Πολλές φορές οι ασθενείς ρωτούν αν μία ρίζα μπορεί να αποκατασταθεί, ή είναι απαραίτητο κγίνει εξαγωγή. Για να κρίνει ο οδοντίατρος αν μία ρίζα μπορεί να παραμείνει στο στόμα χρειάζεται να ελέγξει κλινικά και ακτινογραφικά τη ρίζα,
ώστε να ελέγξει:
1. Την ποσότητα και την ποιότητα των οδοντικών ιστών που παραμένουν εκτός των ούλων. Όσο περισσότερη υγιής οδοντική ουσία έχει διασωθεί, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.
2. Την ύπαρξη κάποιας βλάβης στη ρίζα του δοντιού (κάταγμα, απορρόφηση, συνοστέωση, κ.α.)
3. Το μήκος της ρίζας του δοντιού. Είναι ευνόητο πως μια κοντή ρίζα να έχει λιγότερες πιθανότητες διατήρησής της στο στόμα από μία μακρυά και δυνατή ρίζα.
4. Την κατάσταση των περιοδοντικών ιστών. Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας επηρεάζει την μακροβιότητα της ρίζας, επομένως πρέπει να συνυπολογιστεί στην τελική απόφαση.
5. Εάν έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία στο δόντι που έσπασε και ποια είναι η κατάστασή της. Είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνει ενδοδοντική θεραπεία στη ρίζα, ή επανάληψη μιας παλιάς απονεύρωσης αν αυτή κρίνεται αμφίβολη.
Εάν τελικά ο οδοντίατρος αποφασίσει οτι η ρίζα μπορεί να σωθεί, τότε η ρίζα προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε στη συνέχεια να δεχθεί από επάνω της μία προσθετική εργασία.

Τα σφραγίσματα στο στόμα μου χρειάζονται αντικατάσταση;

Μία έμφραξη μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια πριν να χρειαστεί αντικατάσταση. Ωστόσο, οι εμφράξεις υπόκεινται σε έντονη καταπόνηση κατά την μάσηση. Το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών ασκεί επίσης υπερβολικές δυνάμεις στις εμφράξεις και στην αδαμαντίνη (“σμάλτο”) των δοντιών. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν σταδιακά μία έμφραξη να φθαρεί, να αποτριβεί, να σπάσει ή να αποπέσει.
Μία έμφραξη συνήθως φθείρεται πρώτα περιφερικά στα όριά της με το δόντι. Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί ένα μικροκενό ανάμεσα στο εμφρακτικό υλικό και την αδαμαντίνη του δοντιού. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει την διείσδυση βακτηρίων και την πρόκληση δευτερογενούς τερηδόνας στα περιφερικά όρια της έμφραξης. Τα βακτήρια αν διεισδύσουν στο μικροκενό των ορίων μιας έμφραξης δεν μπορούν κατόπιν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα. Συχνά, η βλάβη δεν γίνεται αντιληπτή, γιατί μπορεί να μην υπάρξουν συμπτώματα μέχρι να φτάσει η τερηδόνα στον πολφό του δοντιού. Ελλιπής στοματική υγιεινή, κακή διατροφή, υποχώρηση των ούλων ή μειωμένη έκκριση σάλιου συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας. Η δευτερογενής τερηδόνα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να επεκταθεί από την αδαμαντίνη στον πολφό, τον ζωντανό πυρήνα του δοντιού.
Η τακτική εξέταση στον οδοντίατρο είναι σημαντική γιατί έτσι μπορούν να εντοπιστούν προβλήματα σε υπάρχοντα σφραγίσματα, σε πρώιμο στάδιο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο οδοντίατρος θα καθορίσει αν και ποιες από τις υπάρχουσες εμφράξεις σας είναι ακέραιες ή παρουσιάζουν σπασίματα ή φθορά. Οι φθαρμένες εμφράξεις πρέπει να αντικαθίστανται έγκαιρα. Μην περιμένετε μέχρι να πονέσει το δόντι, ή μέχρι να σπάσει το δόντι ή το σφράγισμα. Αυτό μπορεί να περιπλέξει την θεραπεία και να την κάνει και πιο δαπανηρή.
Αν γύρω από μία υπάρχουσα έμφραξη αναπτυχθεί εκτεταμένη δευτερογενής τερηδόνα, μπορεί να παραμείνει ελάχιστη υγιής φυσική οδοντική δομή μετά την αφαίρεση της τερηδόνας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε ενδοδοντική θεραπεία και ανασύσταση του δοντιού με μία στεφάνη αντί να βάλει απλώς ένα νέο σφράγισμα, ή ακόμα και το δόντι σας να χρειαστεί εξαγωγή.

Τι να περιμένω κατά τη διαδικασία μιας απονεύρωσης;

Συνήθως για να ολοκληρωθεί μία ενδοδοντική θεραπεία απαιτούνται 1 – 3 επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη θέση του δοντιού, την κατάσταση του εσωτερικού του, τον αριθμό των ριζικών σωλήνων, κ.α. Η αλήθεια είναι ότι η λεγόμενη «απονεύρωση» έχει κακή φήμη πως είναι επώδυνη διαδικασία, μία φήμη που οφείλεται κυρίως στις τεχνικές που εφαρμόζονταν παλιότερα. Σήμερα με τις σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας και αφαίρεσης του πολφού, η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται τελείως ανώδυνα., αν και κάποιες φορές ενδέχεται να χρειαστεί συμπληρωματική αναισθησία για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία συνήθως ο γιατρός βγάζει κάποιες ακτινογραφίες. Αυτές είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της καλής πορείας της διαδικασίας και, εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή. Μετά το πέρας κάθε συνεδρίας ο γιατρός τοποθετεί προσωρινή έμφραξη στο δόντι σας, οπότε πρέπει να προσέξετε να μην χαλάσει αυτή μέχρι το επόμενο ραντεβού. Επίσης, ανάμεσα στις συνεδρίες υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε ενοχλήματα, που όμως συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα απλό αντιφλεγμονώδες / αναλγητικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σπάνια, χρειάζεται η λήψη αντιβίωσης και μόνο αν πρηστείτε στην περιοχή του δοντιού. Σαν κανόνας, δεν απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβίωση, εκτός αν ο οδοντίατρός μας μας το πει. Το δόντι σας είναι πιο επιρρεπές σε κατάγματα μετά την ενδοδοντική θεραπεία. Καλό είναι να αποφεύγετε να μασάτε με αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική του αποκατάσταση, που συνήθως είναι μία έμφραξη, ένα ένθετο/ επένθετο ή μια στεφάνη.

Το δόντι μου πρήστηκε. Αν πάρω αντιβίωση θα περάσει;

Κατηγορηματικά όχι. Κατ’ αρχήν, σε αντίθεση με ένα αντιφλεγμονώδες – αναλγητικό που δρα σχετικά άμεσα, η αντιβίωση θέλει 1-2 ημέρες μέχρι να να σας  ανακουφίσει από τα έντονα συμπτώματα. Αλλά ακόμα και τότε, η αντιβίωση θα βελτιώσει το πρήξιμο και τα συμπτώματα μόνο προσωρινά, και δεν θα σας απαλλάξει μόνιμα από το πρόβλημά σας. Ως πρώτη σας ενέργεια θα πρέπει να πάρετε κάποιο μη συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες αναλγητικό και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρό σας. Η μόνη λύση για να μην επανεμφανιστούν τα συμπτώματα είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού.

Πότε ένα δόντι χρειάζεται εξαγωγή;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, αφού απόλυτα κριτήρια δεν υπάρχουν. Για να αποφασίσουμε την εξαγωγή ενός δοντιού συνεκτιμούμε πολλούς παράγοντες, όπως την κατάσταση του δοντιού και του περιοδοντίου του, την γενική υγεία του ασθενή και την ηλικία του, τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα διατήρησης του δοντιού. Εννοείται πως η θέληση ή μη του ασθενή να μπει στη διαδικασία και τη δαπάνη να διατηρήσει τα δόντια του είναι επίσης καθοριστική. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η εξαγωγή δοντιού ήταν η συνιστώμενη και ουσιαστικά η μόνη διαθέσιμη λύση για πολλά οδοντικά προβλήματα. Πλέον η εξαγωγή ενός δοντιού θεωρείται ως η έσχατη λύση, και μόνο όταν έχουν εξαντληθεί τα υπόλοιπα πιθανά σχέδια θεραπείας προβαίνουμε σε αυτή. Σε περιπτώσεις όπου το δόντι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τερηδόνα ή κάταγμα, ή έχει μεγάλη κινητικότητα λόγω περιοδοντίτιδας και δεν θεραπεύεται, μόνη λύση είναι η εξαγωγή του. Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε εξαγωγή ενός δοντιού είναι οι εξής: Νεογιλά δόντια που καθυστερούν να αποπέσουν και εμποδίζουν την ανατολή των μονίμων, όταν η εξαγωγή επιβάλλεται στα πλαίσια ορθοδοντικής θεραπείας, ημιέγκλειστοι φρονιμίτες με μη ευνοϊκή φορά ανατολής ή με συχνά επεισόδια περιστεφανίτιδας, όταν ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ή να λάβει ενέσιμη θεραπεία για την οστεοπόρωση, κ.α.

Δεν βρήκατε την δική σας απορία;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία σας και την ερώτησή σας

    Μοιραστείτε: