Πρόληψη

Galatsi Smiles - examination 2
Galatsi Smiles - toothbrush+toothpaste1

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» – Ιπποκράτης (5ος-4ος αι. π.Χ.)

Σήμερα η πρόληψη κατέχει πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στις αρχές και στις επιδιώξεις της σύγχρονης ιατρικής και οδοντιατρικής. Γι’ αυτό και στόχος του ιατρείου μας είναι η πρόληψη σε κάθε ηλικία, με κάθε σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Κατά περίπτωση, μπορούμε να εφαρμόσουμε το κατάλληλο προληπτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στην ηλικία και στις ιδιαίτερες ανάγκες στόματός σας.

Για τους ενήλικες, στόχος ενός προληπτικού προγράμματος είναι η διατήρηση της υγείας του στόματος, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση νέων τερηδόνων ή περιοδοντικής νόσου, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση νόσων του βλεννογόνου του στόματος και ιδιαίτερα του καρκίνου. Ο προληπτικός έλεγχος και καθαρισμός των δοντιών ανά εξάμηνο για την έγκαιρη διάγνωση των νόσων του στόματος, σε σχέση με τον σωστό σχεδιασμό αντιμετώπισής τους και τη ορθή εφαρμογή του σχέδιου θεραπείας, συντελεί στην πρόληψη της εμφάνισης ή της εξέλιξης των νόσων του στόματος. Υποδεικνύουμε τη στοματική υγιεινή που αρμόζει σε κάθε ασθενή, προτείνοντας τα μέσα υγιεινής (οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικά διαλύματα κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του καθενός. Σχηματίζοντας άμεσα πλήρη εικόνα της στοματικής σας υγείας, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα πλέον αποτελεσματικά οδοντιατρικά πρωτόκολλα, προσαρμοσμένα κατάλληλα για εσάς.

Για τα παιδιά, ένα προληπτικό πρόγραμμα επιδιώκει την αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας στα νεογιλά καταρχάς και στα μόνιμα δόντια στη συνέχεια, καθώς και την πρόληψη της ουλίτιδας. Αν υπάρχει ήδη ουλίτιδα ή τερηδόνα, στόχος του προληπτικού προγράμματος είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπισή της, προλαμβάνοντας έτσι την επιδείνωσή τους (δευτερογενής πρόληψη) και την επανεμφάνισή τους. Οι τακτικές επανεξετάσεις και φθοριώσεις, οι προληπτικές εμφράξεις (sealants) χωρίς τρόχισμα, ο έλεγχος των διατροφικών συνηθειών και η εκμάθηση σωστής στοματικής υγιεινής, καθώς και το χτίσιμο μίας υγιούς και μη φοβικής σχέσης του παιδιού με την οδοντιατρική έδρα, είναι τα βασικά όπλα μας στην πρόληψη και στη διατήρηση υγιών και όμορφων παιδικών χαμόγελων.

Κλείστε ραντεβού

Καθαρισμός των δοντιών

Galatsi Smiles - ultrasonic

Με τον καθαρισμό των δοντιών αφαιρείται από τα δόντια η πλάκα και η πέτρα (τρυγία). Η τρυγία και η μικροβιακή πλάκα είναι η κύρια αιτία της ουλίτιδας στο στόμα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, όπου σε αυτή την περίπτωση εκτός απ’ τα ούλα αρχίζουν να προσβάλλονται και οι στηρικτικοί ιστοί του δοντιού. Ο καθαρισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη και την θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Η διαδικασία γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας συσκευή υπερήχων, με ήπιο τρόπο χωρίς να τραυματίζονται, όσο το δυνατόν, τα ούλα. Πέραν της αποτρύγωσης, συνήθως απαιτείται και αφαίρεση τυχόν χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών, και στίλβωσή τους. Ο καθαρισμός προτείνεται να γίνεται μια φορά κάθε εξάμηνο ή μια φορά τον χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας “Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα: Κολλάνε; Πώς αντιμετωπίζονται;”

Ρωτήστε περισσότερα

Φθορίωση

Galatsi Smiles - toothbrush+toothpaste1

Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει φυσικά στο νερό και σε τροφές. Δεν είναι φάρμακο, αλλά ένα θαυμάσιο προληπτικό μέτρο κατά της τερηδόνας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την προστασία της στοματικής υγείας και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για τη δημόσια υγεία (FDI, IADR, WHO 2006: Global Consultation on Oral Health Through Fluoride). Το φθόριο απορροφάται από το σμάλτο των δοντιών και το κάνει πιο ανθεκτικό απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια προκαλώντας τερηδόνα. Ταυτόχρονα έχει ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Η πρόσληψη φθορίου στα δόντια γίνεται με δύο τρόπους:

Συστημικά (με κατάποση), μέσω φθορίωσης του πόσιμου νερού ή με χρήση ειδικών συμπληρωμάτων φθορίου (π.χ. ταμπλέτες, σταγόνες, κα.).

Τοπικά, με απευθείας εφαρμογή φθορίου στην επιφάνεια των δοντιών. Πιο συνηθισμένα μέσα η φθοριούχος οδοντόκρεμα, τα φθοριούχα διαλύματα και η τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο. Επειδή στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα το νερό του δικτύου έχει αμελητέα ποσότητα φθορίου, η τοπική πρόσληψη φθορίου είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας. Η Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής προτείνουν η φθορίωση να ξεκινά από το 1ο έτος. Αλλά κι αν αυτό δεν γίνει, τα παιδιά θα πρέπει τουλάχιστον να ξεκινήσουν την προοληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3 ετών, όπου πλέον έχουν όλα τους τα νεογιλά δόντια, και να γίνεται ανά εξάμηνο. Σε παιδιά με πολλές τερηδόνες και συχνά σφραγίσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει και φθορίωση ανά τρίμηνο.

Στους ενήλικους, τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο συνιστάται μόνο σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού, ή με οδοντινική υπερευαισθησία, ή μετά από λεύκανση.

Ρωτήστε περισσότερα

Προληπτικά σφραγίσματα (sealants)

Molar Fissure dental sealants

Οι καλύψεις σχισμών και οπών (sealants) αφορούν τα μόνιμα πίσω δόντια και γίνονται για να προλάβουμε τον τερηδονισμό των μασητικών τους επιφανειών. Στις μασητικές επιφάνειες; των πίσω δοντιών υπάρχουν αύλακες και βαθουλώματα που βοηθούν στην συγκράτηση της τροφής κατά τη μάσηση. Αυτά τα σημεία όμως κατακρατούν μικροβιακή πλάκα και είναι δύσκολα στον καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ συχνά εκεί τερηδόνα. Γι’ αυτό συνιστάται αυτές οι επιφάνειες να προστατεύονται με ένα λεπτό στρώμα ρητίνης, πριν τερηδονιστούν. Το στρώμα αυτό καλύπτει τις σχισμές και τα βοθρία της μασητικής επιφάνειας, αποτρέποντας την κατακράτηση πλάκας και τροφών. Είναι μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, που γίνεται χωρίς τη χρήση τροχού ή αναισθησίας και προσφέρει ισχυρή προστασία.

Ρωτήστε περισσότερα
Dirty teeth before scalingClean teeth after scaling
Αποτρύγωση - καθαρισμός
Fluoride treatment
Φθορίωση
Tooth without Pit Fissure SealantTooth with Pit Fissure Sealant
Προληπτικά σφραγίσματα (sealants)
CLEANING
Αποτρύγωση - καθαρισμός
Fluoride treatment
Φθορίωση
SEALANTS before-after
Προληπτικά σφραγίσματα (sealants)

Έχετε απορίες; Καλέστε μας τώρα!

210 2131 180

Ενδεικτικές τιμές

Οι τιμές είναι μόνο ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού. Ζητήστε μας μία δωρεάν εκτίμηση.

Οι τιμές ενδέχεται να μεταβληθούν χωρίς προειδοποίηση.

Έλεγχος – οδηγίες

Δωρεάν!

Sealants

από 20 €

Καθαρισμός- στίλβωση

από 40 €

Φθορίωση

από 30 €

Γιατί στα Galatsi Smiles;

Εμπειρία και επαγγελματισμός

Η πολυετής εμπειρία του οδοντίατρου Βασίλειου Λόντου και η θεραπεία πάμπολλων περιστατικών από όλο το φάσμα της οδοντιατρικής βοηθούν στην ακριβή διάγνωση του προβλήματος σας, στο σχεδιασμό του ιδανικού σχεδίου θεραπείας, αλλά και στην πρόταση εναλλακτικών λύσεων προσαρμοσμένων στις επιθυμίες, στις ανάγκες και στις δυνατότητές σας. 
Γνωρίστε τον γιατρό

Άριστης ποιότητας υλικά

Καθώς ζητούμενο είναι η βέλτιστη διάρκεια και το υψηλό επίπεδο των αποκαταστάσεων, χρησιμοποιούμε οδοντιατρικά υλικά από τους πλέον έγκυρους κατασκευαστές και προμηθευτές, τα οποία και διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Γιατί πάθος μας είναι το χαμόγελό σας.
Δείτε περισσότερα

Σύγχρονος Εξοπλισμός

Το οδοντιατρείο μας διαθέτει καινούριο και σύγχρονο εξοπλισμό, από τους κορυφαίους κατασκευαστές του χώρου. Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ποιότητα των οδοντιατρικών εργασιών, την αξιοπιστία, και παράλληλα την κατά το δυνατόν άνετη, ανώδυνη και ξεκούραστη θεραπεία σας.
Δείτε περισσότερα

Καθαριότητα

Στο οδοντιατρείο Galatsi Smiles εφαρμόζουμε αυστηρά πρωτόκολλα αποφυγής διασποράς λοιμώξεων. Τα εργαλεία αποστειρώνονται με εγκεκριμένες μεθόδους, οι επιφάνειες απολυμαίνονται με ειδικά απολυμαντικά, ενώ μεγάλος αριθμός υλικών είναι μίας χρήσης, για την ασφάλεια και τη σιγουριά όλων!
Δείτε περισσότερα

Συνέπεια στα Ραντεβού

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, γι’ αυτό η συνέπεια είναι πάντα προτεραιότητά μας. Η οργάνωση των ραντεβού γίνεται μέσω ειδικού λογισμικού, ώστε να μειώνονται οι χρόνοι αναμονής. Η μέριμνά σας για έγκαιρο προγραμματισμό και η κατανόησή σας σε έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν, βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.
Κλείστε ραντεβού

Η γνώμη των ασθενών μας

Οι ασθενείς μας είναι η καλύτερη εγγύηση για σας. Εσείς είσαστε η δύναμή μας, γι’ αυτό στα Galatsi Smiles εκτιμούμε τη γνώμη σας. Οι πολλές θετικές γνώμες σας, γραπτές, προφορικές, αλλά και μη λεκτικές για το οδοντιατρείο μας μας εμπνέουν. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και μας δείχνουν πού υπάρχουν περεταίρω περιθώρια βελτίωσης.
Δείτε κριτικές

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Πόση ώρα διαρκεί ένας καθαρισμός;

Δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς η διάρκεια της συνεδρίας, καθώς εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού. Συνήθως όμως διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.

Ο καθαρισμός της πέτρας είναι επώδυνος;

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε συσκευή υπερήχων τελευταίας γενιάς, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και την ελαχιστοποίηση των ενοχλήσεών σας. Η συνηθισμένη υπερουλική αποτρύγωση δεν απαιτεί καν τη διενέργεια αναισθησίας.

Τι πρέπει να προσέξω πριν τη φθορίωση;

Κατ’ αρχάς, τα δόντια πρέπει να είναι καθαρά. Τοποθετείται ένα ειδικό φθοριούχο gel στην επιφάνεια των δοντιών, με τη χρήση ενός μαλακού δισκαρίου (“μασελάκι”), ή με ειδικό πινελάκι. Επειδή μετά την εφαρμογή του φθοριούχου παράγοντα ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει νερό για κάποια ώρα, καλό είναι να μην προσέρχεται νηστικός στο οδοντιατρείο.

Τι να προτιμήσω; Φθορίωση ή sealants;

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές μεθόδους προστασίας των δοντιών, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Το φθόριο ενισχύει τους κρυστάλλους της αδαμαντίνης και τους καθιστά πιο δυσδιάλυτους και ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα. Οι προληπτικές καλύψεις αποτρέπουν τη συσσώρευση βακτηρίων στις σχισμές και τα βοθρία της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, που είναι σημεία υψηλού τερηδονικού κινδύνου, κάνοντας το βούρτσισμα πιο αποτελεσματικό σε αυτές τις περιοχές. Και οι δύο μέθοδοι δρουν προστατευτικά, αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη. Με μία σωστή υγιεινή και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, η φθορίωση και οι προληπτικές καλύψεις προσφέρουν συνδυαστικά τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Αξίζει τον κόπο να τοποθετηθούν sealants στα δόντια του παιδιού μου;

Κατ’ αρχάς τα sealants είναι καθαρά προληπτικό μέτρο. Ένα δόντι με τερηδόνα στη μασητική επιφάνεια δεν μπορεί να δεχθεί sealant, χρειάζεται έμφραξη. Οι προληπτικές καλύψεις τοποθετούνται σε δόντια με υγιείς μασητικές επιφάνειες. Αυτή είναι και η δουλειά τους, να προστατέψουν, όχι να θεραπεύσουν. Το κόστος τους είναι μικρό, και περίπου μισό από μία μικρή έμφραξη, αλλά το πραγματικό κέρδος είναι η διασφάλιση της υγείας του δοντιού. Εφόσον τοποθετηθούν εγκαίρως και σωστά, κι εφόσον παρακολουθείται τακτικά η καλή τους κατάσταση, τα sealants μπορούν να παρέχουν προστασία που φτάνει και στο 75%.

Το νήμα με δυσκολεύει και συχνά κάνει τα ούλα μου να ματώνουν. Είναι απαραίτητο;

Ένα είναι βέβαιο: ό,τι δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε μας φαίνεται «βουνό» και εύκολα εγκαταλείπουμε. Ό,τι ξέρουμε να το κάνουμε σωστά και καλά, μας είναι «παιχνιδάκι». Είναι μία καινούρια δεξιότητα που χρειάζεται να αποκτήσετε. Με λίγη υπομονή και επιμονή, γρήγορα θα γίνετε δεξιοτέχνης, είμαι σίγουρος! Το οδοντικό νήμα είναι μία άμυνα πρώτης γραμμής απέναντι στις παθήσεις των ούλων, στην τερηδόνα και στην κακοσμία του στόματος. Και αυτό επειδή αφαιρεί την μικροβιακή πλάκα από τα σημεία όπου η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει. Γνωρίζετε ότι το 30%-40% της συνολικής επιφάνειας των δοντιών δεν μπορεί να καθαριστεί από την οδοντόβουρτσα; Όσο για την τυχόν αιμορραγία, μην σας πτοεί. Προκαλείται από την ουλίτιδα και όχι από το νήμα αυτό καθεαυτό. Μετά από 2-3 εβδομάδες σωστού βουρτσίσματος και μεσοδόντιου καθαρισμού, η αιμορραγία θα σταματήσει. Σε άτομα με ευρύτερα μεσοδόντια διαστήματα (πχ. μεγαλύτεροι άνθρωποι) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μεσοδόντια βουρτσάκια αντί για νήμα. Ζητήστε μας να σας δείξουμε τα καλύτερα για εσάς μέσα και πώς να τα χρησιμοποιείτε.

Περισσότερες πληροφορίες για την αιμορραγία των ούλων και την αξία της στοματικής υγιεινής μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας “Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα: Κολλάνε; Πώς αντιμετωπίζονται;”

Πότε η ζάχαρη είναι επικίνδυνη για τα δόντια;

Σημαντικές έρευνες όπως η μελέτη Vipeholm έδειξαν πως η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης είναι πιο πολύ σημαντική για τον σχηματισμό τερηδόνας από ότι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεται. Η ζάχαρη που καταναλώνεται μεταξύ των γευμάτων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όση καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Επίσης η μορφή και η σύσταση του γλυκού είναι καθοριστική για το πόσο επικίνδυνη είναι. Περιορισμός της ζάχαρης από τα ενδιάμεσα γεύματα και λήψη της μόνο με τα κύρια γεύματα, σε συνδυασμό με μία σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής είναι το μυστικό για γερά δόντια.

Δεν βρήκατε την δική σας απορία;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία σας και την ερώτησή σας!

    Μοιραστείτε: